Bilthoven Biologicals (BBio) is vaccinproducent van onder andere het poliovaccin. De vraag naar dit vaccin neemt wereldwijd sterk toe. Om de productie op te schalen, heeft BBio een bestaand pand omgebouwd naar een nieuwe fabriek. Deze wordt in het voorjaar van 2018 in bedrijf genomen. De nieuwe productiefabriek is volledig nagebouwd in een losstaande virtuele testomgeving om de productieprocessen snel en veilig te kunnen testen.
CoNet ontwierp en bouwde de virtuele testomgeving waarin de receptuur voor de software kan worden gebouwd en getest. De exacte kopie van de nieuwe fabriek draait geheel onafhankelijk van de productievloer. “Wij kunnen hiermee testen zonder dat onze productie gevaar loopt”, vertelt Frans Vos, Manager Industrial Automation bij BBio. “In onze fabriek staan meerdere bioreactoren, hele grote snelkookpannen waarin wij kweek doen. Deze worden aangestuurd door softwarerecepturen. We wilden deze recepturen binnen een simulatieomgeving in verkorte tijd kunnen afspelen en testen of ze doen wat ze moeten doen.”
Virtuele testomgeving
De huidige productie van BBio draait nog op een oudere versie van PCS7. Ook hierin zat een kleine virtuele testomgeving, die door een firewall gescheiden was van de productieomgeving. De nieuwe fabriek draait op de laatste versie van PCS7. Vos: “Omdat de nieuwe fabriek zoveel groter is dan de huidige fabriek kan ook de impact van beïnvloeding tussen test- en productieomgeving vele malen groter zijn. Daarom wilden wij een virtuele testomgeving die 100% los staat van het productiesysteem. Beide omgevingen zijn fysiek gescheiden van elkaar.”
Grootste uitdaging
BBio zocht voor de realisatie een ervaren specialist. Voor het test/trainingssysteem is een aanbesteding gedaan. Daarbij viel de keuze op CoNet, die als enige aanbieder het systeem binnen de gevraagde (zeer korte) tijd kon opleveren tegen een aanvaardbare prijs. Mathieu Smit en Robert Nugteren van CoNet werkten toegewijd aan dit project. Hun grootste uitdaging was de tijd; het project had een doorlooptijd van amper zes weken. CoNet had gedurende deze periode dagelijks overleg met BBio, de kastenbouwer en Siemens. “Een project als dit, van deze omvang, kom je niet vaak tegen”, vertellen Smit en Nugteren. “We hebben de hele fabriek nagebouwd in de kast: alle servers, clients en besturingen. Er is geen verschil merkbaar tussen de test- en productieomgeving. De netwerkconfiguratie is exact dezelfde. De virtuele testomgeving is gebaseerd op PCS7, met virtuele controllers (SIMIT) en Simatic Batch. De kast is op slot en kan niet worden gekoppeld aan het productienetwerk. Zeer veilig, dus. Het testen gebeurt met zes bedienstations, die op de kast worden aangesloten. Op verzoek van BBio hebben we de kast op wieltjes gezet.”
Poliovaccin
CoNet leverde de testomgeving binnen de afgesproken tijd op, inclusief de documentatie. Een prachtig visitekaartje. De testomgeving is sinds april 2017 in gebruik en draait volgens Vos fantastisch. “Wij zijn hier erg tevreden mee. In de farmaceutische industrie moet alles zeer gedegen zijn. Wij maken onder meer het poliovaccin en willen er meer dan 100% zeker van zijn dat wij geen fouten maken. Tijdens de productie kunnen wij niet testen. Als er iets zou gebeuren, moeten we een batch afbreken. Met onze virtuele testomgeving hoeven we niet te testen tussen de bedrijven door. We kunnen dus sneller en veiliger een nieuwe batch recepten ontwikkelen en testen.”
Over Bilthoven Biologicals
Bilthoven Biologicals (BBio) is een biofarmaceutisch bedrijf dat geïnactiveerde poliovaccins (IPV), tetanusvaccins, Difterie-Tetanus-Polio vaccins (DTP) produceert en Bacillus Calmette-Guérin (BCG) voor de behandeling van blaaskanker. BBio levert vaccins aan UNICEF, waarmee zij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ondersteunen bij het uitroeien van polio. Bilthoven Biologicals is sinds 2012 onderdeel van de Cyrus Poonawalla Group, de grootste vaccinproducent ter wereld en heeft ruim 450 medewerkers in Nederland.