The Siemens specialist for proces optimization, advice and automation

CoNet ontwikkelt eerste ‘Hoogspanning Beveiliging Simulator’

Home 5 News 5 CoNet ontwikkelt eerste ‘Hoogspanning Beveiliging Simulator’

Enige in de wereld met in house Energy Test & Ontwikkelcentrum

Yes, we did it! Als eerste Siemens-partner ter wereld heeft CoNet een testkast ontwikkeld waarmee elke hoogspanningsomgeving – of het nou een windmolenpark, een energienetwerk of een industriegebied is – kan worden nagebootst. De HoogspanningsBeveiligingsSimulator maakt het mogelijk om beveiligingen door middel van instromen daadwerkelijk te testen. Het zeer geavanceerde CoNet Test- & Ontwikkelcentrum zal de wereldwijde hoogspanningsautomatisering een compleet nieuw – en vooral veiliger – tijdperk in loodsen.

Als het om technische Smart Grid en Energy-oplossingen gaat is Siemens de absolute koploper. Op onze beurt zijn wij al twintig jaar dé Siemens specialist op het gebied van Process Automation en Factory Automation. En nu dus ook op het gebied van Energy. Voor die markt ontwikkelde Siemens Siprotec. Deze apparaten beschermen, automatiseren, meten en bewaken hoogspanningsnetten en middenspanningsnetten. Veiligheidstesten werden vervolgens met het programma Omicron gedaan. Echter, tot nu toe werden de geautomatiseerde hoogspanningsnetwerken op de site zelf geprogrammeerd en getest. Met alle veiligheidsrisico’s van dien. Bovendien zijn er zeer weinig mensen die hierin gespecialiseerd zijn.

Bij CoNet dachten we: als je hoogspanningsbeveiligingen engineert en configureert… hoe kunnen we dit dan veilig testen? Hoe mooi zou het zijn als we hoogspanningsomgevingen zouden kunnen nabootsen? Je zou dan een apparaat moeten hebben waarbij je wel fysiek kunt testen, maar zonder het risico dat mensen gevaar lopen of dat (een deel van het) hoogspanningsveld plat komt te liggen. Dergelijke geavanceerde apparatuur zoals wij voor ogen hadden, bleek niet te bestaan. Maar daar laten wij ons bij CoNet niet door uit het veld slaan: als iets niet bestaat, dan maken we het zelf.

Afgelopen september werd de Test & Ontwikkelkast op onze vestiging in Zaandam afgeleverd. Ontwikkeld door CoNet met de apparatuur van Siemens. Dankzij deze kast kunnen we vrijwel elke hoogspanningsomgeving nabouwen. Of het nou om een windmolenpark, een energienetwerk, een industriegebied of een solitaire fabriek gaat. Met die kast kunnen we configureren, programmeren en testen. Met de kast simuleren we een bestaande situatie. Vervolgens kunnen we een beveiligingsprogramma installeren en programmeren. Waarna we de beveiliging volop kunnen doorontwikkelen en testen. De HoogspanningsBeveiligingsSimulator maakt het mogelijk primaire beveiligingen te testen. Daardoor kunnen opdrachtgevers ervan verzekerd zijn dat de beveiligingen – in geval van verkeerde schakelingen, storingen of onveilige situaties – gegarandeerd werken.

Naast het nieuwe Test & Ontwikkelcentrum hebben we uiteraard ook de bijbehorende software en specialisten in huis. Onze Energy engineers zijn de beste op hun vakgebied en hebben alle Energietechniek trainingen van Siemens succesvol afgerond. Zo hebben ze onder andere de cursus Installatieverantwoordelijke/ Werkverantwoordelijke Hoogspanning (IV/WV) bij Siemens voltooid. Voor de volledigheid: de IV gaat over de bedrijfsvoering van de installatie en de WV borgt de veiligheid bij schakelingen en werkzaamheden aan de installatie.

Wilt u meer weten over onze expertise op het gebied van Energy en Smart Grid? Of wilt u weten wat de Test & Ontwikkelkast voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op.