The Siemens specialist for proces optimization, advice and automation

Dutch Cocoa maakt gebruik van eerste versie SQL Data Writer

Home 5 News 5 Dutch Cocoa maakt gebruik van eerste versie SQL Data Writer

Het bedrijf

Dutch Cocoa produceert hoogwaardige cacaoproducten voor de wereldwijde chocolade-, zuivel- en cosmetische industrie. In de cacaofabriek in Amsterdam worden cacaobonen uit Afrika, Zuid-Amerika, Midden-Amerika, Zuidoost Azië en Brazilië verwerkt tot cacaomassa, cacaopoeder en cacaoboter. Deze producten worden wereldwijd geëxporteerd. Dutch Cocoa is onderdeel van Ecom Agroindustrial Corporation Ltd, met hoofdkantoren in Zwitserland, Mexico, Singapore en Noord-Amerika. Wereldwijd heeft Ecom zes cacaoproducerende en –verwerkende fabrieken. Daarnaast zijn er drie koffiefabrieken en vele handelskantoren over de hele wereld. Naast cacao en koffie handelt Ecom in katoen, suiker en livestock. Bij Dutch Cocoa Amsterdam werken ruim 85 mensen.

De opdrachtgever

Lennert Bonnema werkt sinds negentien jaar bij Dutch Cocoa. Als Senior Proces Engineer is hij verantwoordelijk voor de automatisering van de Dutch Cocoa fabriek in Amsterdam. Samen met andere leden van het verbeteringsteam houdt hij zich daarnaast bezig met proces- en productontwikkeling in alle fabrieken van Ecom. Ook maakt hij sinds 2016 deel uit van een internationaal team dat zich bezighoudt met de implementatie van het ERP-pakket van SAP over alle fabrieken binnen de Ecom-groep.

De kennismaking

De Dutch Cocoa plant in Amsterdam werd in 2004 nieuw gebouwd. Voor de automatisering werden destijds pilots met verschillende automatiseringssystemen gedaan. Daarbij kwam Siemens PCS7 als beste uit de bus. Het systeem werd geïmplementeerd door CoNet. “Onze relatie met CoNet gaat dus al heel wat jaren terug”, vertelt Bonnema. “De CoNet engineers komen één keer in de zoveel tijd langs voor de systeem updates. Dan lossen ze ook eventuele automatiseringsvraagstukken op waar we tegenaan lopen. Verder waren ze nauw betrokken bij grote projecten, zoals de expansies in 2008 en in 2013.  Met andere woorden: CoNet kent onze fabriek als geen ander.”

De opdracht

Bonnema: “De laatste tijd ontstond bij ons de behoefte om meer inzicht in de processen te krijgen. Onder andere omdat we het idee hadden dat er meer capaciteit uit te halen was. Ook wilden we van de geschreven rapportages af, want die leveren dagelijks vele stapels en uren papierwerk op. De oplossing zou een SQL DataWriter zijn. CoNet onderzocht de mogelijkheden van verschillende standaard pakketten. Maar wat bleek telkens? Met deze pakketten was het wel mogelijk de PLC-data te exporteren, maar niet om die data aan de rapportages te koppelen. En dát was voor ons juist cruciaal. Gelukkig liet CoNet zich niet uit het veld slaan. Software engineer Jeroen Weemhoff was ervan overtuigd dat het moest kunnen lukken. Uiteindelijk combineerde hij de onderzochte systemen met de klantvraag en creëerde van daaruit een nieuwe tool. Toen Jeroen zijn op maat gemaakte oplossing bij ons demonstreerde, waren we meteen enthousiast. Het voldoet aan al onze wensen. En meer.”

De voordelen

“De SQL DataWriter heeft voor ons veel voordelen. Zo kunnen we door middel van deze tool nu relatief eenvoudig de SQL database vullen met procesdata. Waarna we met standaard Microsoft tools van alles met die gegevens kunnen doen. Waar we voorheen CoNet moesten bellen om bepaalde informatie boven tafel te krijgen, kunnen we dat nu allemaal zelf. En dat niet alleen, we kunnen met de data ‘spelen’:  selecteren, samenvoegen, grafieken maken, visualiseren. Daardoor kunnen we de processen voor iedereen begrijpelijk en inzichtelijk maken.”

De doelen

“Vooraf  hadden we twee belangrijke doelen gedefinieerd. Eén: het vervangen van de geschreven dagrapportages. Twee: het vervangen van de rapportages omtrent de productievoorraden. Beide doelstellingen zijn gehaald. We hebben inmiddels ontdekt dat de digitale dagrapportages betrouwbaarder zijn dan de handmatige rapportages. Nu bestaan ze nog naast elkaar, maar het is een kwestie van tijd voordat we op de digitale rapportages overgaan. Wat de productievoorraad betreft: voorheen moesten we de voorraad elke acht uur handmatig checken. Nu wordt de voorraad elk uur automatisch gecheckt. Tel uit je winst.”

De mogelijkheden

“We zijn nu driekwart jaar verder en elke dag ontdekken we nieuwe mogelijkheden. Zo zijn we bezig om per afdeling een dashboard te maken waarin we de dagelijkse performance visualiseren. Het mooie is dat we de gegevens heel makkelijk visueel kunnen maken, middels grafieken en visuals, waardoor iedereen in één oogopslag kan zien hoe het ervoor staat. Zo zien we realtime welke productielijnen goed draaien en welke niet. We hebben een high level overview gemaakt waarbij we kunnen inzoomen op iedere machine en iedere afdeling afzonderlijk. We kunnen bijvoorbeeld precies zien wat de perserij de afgelopen 48 uur gedaan heeft. Ook de tracking & tracing werkt perfect. We kunnen precies zien uit welke silo’s de bonen komen en wat er in de productie mee gebeurt… En zo kan ik nog wel even doorgaan, de mogelijkheden zijn legio. Voorlopig zijn we nog niet uit ontdekt.”

Het resultaat

“Het resultaat is boven verwachting. We zijn echt dik tevreden. Met een betrekkelijke lage investering hebben we enorm veel inzicht in de processen gekregen. De Microsoft omgeving is eenvoudig te bedienen en makkelijk te lezen. Op dit moment zijn we bezig meer medewerkers met het systeem vertrouwd te maken. We krijgen steeds meer feedback waar we wat mee kunnen. Zo van: ‘Hé, als we díe informatie eruit kunnen halen, dan is dit misschien óók mogelijk’. Het begint echt te leven binnen de organisatie. De volgende stap is dat de leidinggevenden zelf in het systeem gaan grasduinen om de informatie eruit te halen die ze nodig hebben.

Het staat allemaal nog in de kinderschoenen, maar ik ben er zeker van dat we dankzij de op maat gemaakte DataWriter van CoNet het productieproces efficiënter en duurzamer kunnen maken.”