“Zaanstad heeft een enorme aantrekkingskracht dankzij al die historische panden langs de Zaan.”
Marco, wat doen jullie allemaal bij CoNet?
“Bij CoNet automatiseren we industriële bedrijven. Het gaat hier dan met name om het proces van die industrie, niet de IT. We doen dat voor 95 procent met Siemens, geen enkel ander merk en zetten de techniek in voor allerlei industriële organisaties, denk bijvoorbeeld aan food, chemie, olie en gas, staal en infra.”
Wat drijft jou om dit te doen?
“Ik vind het interessant om de industrie in leven te houden. Door dit goed te automatiseren kunnen de bedrijven die in Nederland gevestigd zijn, blijven bestaan. Je moet efficiënt produceren om te concurreren met lagelonenlanden. Nou, en in het verlengde daarvan vind ik het daarom belangrijk om mensen te enthousiasmeren voor de industrie en daar een leuke werkomgeving voor te creëren. We merken dat op dit moment te weinig mensen kiezen voor technische vakken. Daarom lobbyen we bij de overheid om de techniek en industrie meer op de kaart te zetten. Het liefst gaan we ook langs scholen om jongeren al op jonge leeftijd meer inzicht te geven in hoe technische vakken in elkaar steken. Het Technasium in Zaandam, het vwo met technische kant, is een heel goed initiatief. We hebben daarom een trainingssysteem opgezet om deze studenten kennis laten maken met industriële automatisering. De samenwerking staat nog in de kinderschoenen, maar we willen hier graag meer in investeren en helpen. Weet je, het mooiste aan het vak is dat je iets kunt transformeren, laten groeien en verbeteren. Je hebt een theoretische kant en een praktische kant in de automatisering en beide kanten van het beroep zijn machtig interessant. Je bent aan het creëren. Het kost maanden om zoiets uit te denken – de theorie – en als je de software vervolgens inlaadt – de praktijk – dan doet de fabriek ineens wat jij erin hebt gestopt: dat is te gek.”
Jullie omschrijven CoNet als eigenzinnig. Waar blijkt die eigenzinnigheid van jullie uit?
“We zijn anders. Sowieso omdat we een één-merkstrategie hebben, maar daarnaast zijn we een technisch gedreven bedrijf. We behoren tot de champions league in wat we doen en voor wie we dat doen, maar laten ons niet verleiden tot politieke spelletjes. We kijken bovendien ook niet naar de concurrent. We gaan uit van onze eigen kracht. Tsja, en verder zijn onze mensen ook allemaal eigenzinnig. Ze zijn technisch, maar ook creatief. In dit vak ben je iets aan het smeden. Een schilderij aan het maken.”
Hoe ervaar je samenwerken met Zaankanters?
“Zaankanters zijn een chauvinistisch volk: heel trots op de omgeving. Ze gunnen de klus aan andere Zaanse bedrijven. Ik kom zelf ook uit de Zaanstreek en ervaar mensen als openhartig en heel direct. Bovendien is de Zaanstreek het oudste industriegebied van Nederland. Dat is heel bijzonder! Jisp en Wormer, eigenlijk Wormerland, is zelfs het oudste industriegebied van de wereld, wist je dat? Dat had te maken met de walvisvaart. Er was immers veel water, dus de verwerking van al die walvissen en levertraan gebeurde in de buurt. Dat leverde toen behoorlijk wat stank op.”
Wat maakt Zaanstad een goede stad om te ondernemen?
“Zaanstad heeft een enorme aantrekkingskracht dankzij al die historische panden langs de Zaan. Dit Verkadepand waar wij onze werkplek hebben is slechts één van de vele voorbeelden. We zijn echt trots dat we hier zitten en het ligt strategisch gezien ook heel gunstig, zo vlakbij Amsterdam. En het helpt dat het precies in het midden van Amsterdam en Wormer ligt, waar René en ik wonen, haha.”
“Zaankanters zijn een chauvinistisch volk: heel trots op de omgeving.”
Wat kan de gemeente doen om ondernemers meer te ondersteunen?
“Inschrijven op tenders is lastig voor MKB-ondernemers, omdat overheidsinstellingen graag een totaalaanbieder selecteren. Het zou goed zijn als de gemeente meedenkt met bedrijven als CoNet, door werkpakketten op te delen. De industriële automatisering wordt dan bijvoorbeeld een onderdeel. Verder vinden wij het heel belangrijk dat de gemeente zich hard maakt om de industriële panden langs de Zaan te behouden, zodat het prachtige oudste industriedeel van Nederland in takt blijft.”